Yang Sudi Ikut Kiter

Monday, December 24, 2012

Hari Ini Dalam SejarahKU


Hari Ini Dalam SejarahKU


Pelangganku YAM Tengku Putri Arafiah Ibni Almahrum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Adinda kepada  Sultan Selangor YAM Sultan Sharafuddin Idris Shah.


Assalamualaikum semua.......sesungguhnya hari ini 23/12/12 Ahad amat bersejarah bagi kite....
Amat berbesar hati dan gembira kerana kami dikunjungi  oleh YAM Tengku Putri dan yang paling istimewa Tengku Putri telah membeli barang jualan kita iaitu 3 biji pinggan bujur (OP) set J & G Meakin - Florida. 

Terima kasih  YAM Tengku Putri.....diharap Tengku Putri dapat berkunjung lagi ke Garage Sales ini...sokongan dari Tengku Putri amat kami semua hargai dan amat berbesar hati....:-)





Berdiri di tengah - YAM Tengku Putri Arafiah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.



Dibawah adalah gambar2 barang2 jualan kite ditapak Garage Sales Anggerik Mall Shah Alam, Selangor





Cawan OC Bunga Merah Putih - SOLD



Bekas Kuih Kaca - BOOKED



3 Bekas Kedap Udara Milo & Tabung Kuning Smile - BOOKED

Jika ada yang berminat dengan barang2 di atas sila hubungi kite ya
Norbie - 0173551371





GoBok Khazanah Silam

Friday, December 21, 2012

OP Dancing Dutch for Sale


OP Dancing Dutch




OP Dancing Dutch Size 12"
RM45.00 tanpa kos pos 

SOLD


COD  Di Anggerik Mall, Shah Alam pada hari Ahad
COD  Di Tesco Puchong, Giant Kinrara Puchong pada hari Sabtu dan hari bekerja pada waktu malam sahaja.
Berminat sila call / sms Norbie 017-3551371


GoBok Khazanah Silam

Wednesday, December 19, 2012

Pelbagai Pelita for sale


Pelita For Sale 



 P1
Pelita Piala
SOLD



P2
Pelita Kaca Hijau (Made In Hong Kong)
SOLD



P3 , P4, P5
(P3) Pelita Bentuk Love sebiji
TINGGAL SEBIJI

(P4) Pelita Amber n Pelita Biru (P5) 
SOLD



P6
Sebiji RM15.00
SOLD



P7
Pelita Piramid
SOLD




P8
Pelita Bowling
SOLD




 P9
Pelita Tin
SOLD




P10
Pelita Gantung
SOLD  




P11
Pelita Topi
SOLDs.


COD di Anggerik Mall, Shah Alam pada setiap hari Ahad.
COD di Tesco Puchong, Giant Kinrara pada hari Sabtu dan pada hari bekerja hanya pada waktu malam sahaja.

Berminat sila hubungi Norbie 017-3551371.



GoBok Khazanah Silam

Sunday, December 16, 2012

Asal Usul Terciptanya Nama Set Bunga Sabun


Asal Usul Set Bunga Sabun

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera kepada pembaca non-muslim.
Terima kasih kerana sudi singgah dan melayari blog GoBok Khazanah Silam ini.


Emmm....pasti anda semua tertanya2kan dan inginkan kepastian dan jawapan dari tajuk entri kite kali ini. Pernah tak anda semua persoalkan kenapa set ini di namakan set Bunga Sabun?...pasti ada bukan...begitu juga dengan kite...walau pon kite mendapat jawapanya dari mulut ke mulut....dari otai2 PML tapi kite tidak ada kesahihan atau bukit kukuh mengatakan itulah penyebab terciptanya nama yang kite rasa pelik nie.


BUNGA SABUN....sabun ada bunga?...bukan ke pelik...sedangkan bunga yang terdapat pada set ini comel, kecil dan tersusun cantik menjalar berwarna biru dan pink...tak nampak langsung unsur2 sabun.....itu le pada mulanya yang berlegar2 dikepala otak kite masa mula2 diperkenakan dengan set ini....ehhh pelik la.....tapi setelah di ceritakan asal usul namanya baru lah....OOOOOO gitu rupanya.


Disini kite ingin berkongsi dengan pembaca semua apa penyebabnya.


Nama Set Bunga Sabun ini tercipta adalah disebabkan pada awal tahun 70an (atau mungkin awal lagi dari tarikh tersebut) terdapat iklan Sabun Breeze yang menawarkan hadiah set cawan dengan setiap pembelian kotak bersaiz besar sabun ini...mungkin susah hendak memanggilnya dikalangan ibu2 kite dahulu maka untuk memudahkan mengenali dan mengecam set cawan ini maka mereka memanggilnya Set Bunga Sabun. Mungkin inilah kegilaan dikalangan ibu2 pada zaman itu untuk membuat koleksi barang2 free gift seperti yang kite semua alami kini. Pasti ada yang suka mengumpul barang2 free gift terutama dari jenama2 popular seperti Nescafe, Milo, Dumex dan sebagainya...itulah pencetus hobi sebahagian daripada kita.


Set Bunga Sabun ini ada dua versi...satu yang sememangnya set asal yang mana pembuatannya disertakan cop dibawah cawan / piring dan satu lagi  tiada cop yang mana ianya khas untuk iklan sabun tersebut. Pasti anda pernah mendapat set ini ada yang mempunyai cop (copnya macam berkerawang dan berwarna hijau) dan ada yang tidak.




Posing maut gitu...


Inilah Majalah Wanita yang terdapat iklan Sabun Breeze yang menawarkan hadiah set cawan tersebut. Majalah Wanita ini bertarikh Februari 1971....perhatikan harga majalah ini...70 sen je regenya pada masa itu.....murah nampaknya...tapi itu nilai zaman tersebut...la nie usah baca la nak dapat majalah rege tu...paper pon dah RM1.20 yang paling murah.




Perhatikan tarikhnya...Februari 1971....maknanya set cawan nie sudah menjangkau usia 40an...kira antik dah nie..




Inilah iklan Sabun Breeze yang menawarkan set cawan Bunga Sabun.


Sesiapa yang berminat dengan set cawan nie kite ada stok jualan.


Terdiri dari 3 set cawan dan 3 biji piring /alas
RM90.00 tanpa kos pos.
(jika berminat saya akan sertakan salinan iklan penuh -RM2.00 sekeping-A3 size)


COD di Anggerik Mall, Shah Alam pada setiap hari Ahad
COD di Tesco Puchong / Giant Bandar Puteri Puchong pada hari Sabtu dan pada hari berkerja hanya pada waktu  malam saja.




GoBok Khazanah Silam

Friday, December 14, 2012

Gelas Berkaki Retro For Sale


Gelas Berkaki



SOLD
3 biji gelas berkaki
RM35.00 tanpa kos pos
COD  Di Anggerik Mall pada hari Ahad sahaja.
Tesco Puchong / Giant Bandar Puteri pada hari Sabtu dan hari biasa pada waktu malam sahaja.



GoBok Khazanah Silam

Thursday, November 29, 2012

Cawan Bujang BK for sale



SOLD

6 Biji  Cawan Bujang BK Pink

COD  di Anggerik Mall, Shah Alam.



GoBok Khazanah Silam

Pinggan Makan 9" Bunga Rose Jambatan for sale


 Bunga Rose Jambatan



6 Biji Pinggan Mengkum Size 9"
FOC 1 Biji Pinggan Makan Size 9" - sedikit cip

SOLD

COD  Di Anggerik Mall, Shah Alam




GoBok Khazanah Silam

Set Hidangan Bunga Kekwa Hitam for sale



Set Hidangan Bunga Kekwa Hitam 



Terdiri daripada 
2 Biji Pinggan Mengkum Dara 8"
2 Biji Pinggan Mengkum 7"
1 Biji Piring Leper 7"
1 Biji Pinggan Mengkum 6"
1 Biji Piring Leper 6"

FOC
 1 Biji Piring Leper 7" Bunga Kekwa Purple
1 Biji Pinggan Mengkum Dara 8" - sedikit cip

Rege RM50.00 tanpa kos pos


COD  Di Anggerik Mall, Shah Alam




GoBok Khazanah Silam

Wednesday, November 28, 2012

Set Hidangan BK Pink n BK Dedalu Pink for sale


Set Hidangan Bunga Kangkung Pink


Terdiri daripada 
4 Biji Pinggan Makan 9"
4 Biji Pinggan Mengkum Dara 8"
1 Biji Pinggan Mengkum 7"
1 Biji Pinggan Leper 7"
1 Biji Mangkuk 6"
 FOC 1 biji mangkuk 51/2"

SOLD



Set Hidangan Bunga Kangkung Dedalu Pink


Terdiri daripada
1 Biji Pinggan Makan 9"
1 Biji Pinggan Mengkum Dara 8"
1 Biji Piring Leper 7"
3 Biji Piring Sambal 6"

Rege RM50.00 tanpa kos pos


COD  Di Anggerik Mall Shah Alam.

GoBok Khazanah Silam

Friday, November 16, 2012

Dulang Lama Untuk Dijual

Besen & Dulang Lama


SOLD



Besen bersaiz 12"
SOLD








SOLD


ALL SOLD



Dulang bersaiz 12"
-corak timbul-


COD di Garage Sales, Anggerik Mall pada hari Ahad dari 10.am - 5.30pm.

GoBok Khazanah Silam

Monday, October 15, 2012

Gelas2 Retro Untuk Jualan



Gelas Berkaki 4 biji
SOLD






Gelas berkaki 1 set 5 biji
SOLD







Gelas Retro 4 biji
RM35.00 sekali pos


Boleh juga diambil sendiri di Garage Sales Anggerik Mall pada hari Ahad dari 10am - 5.30pm.



GoBok Khazanah Silam

Thursday, October 11, 2012

Set Teh Retro



Set Teh Retro


Terdiri dari sebiji teko dan 4 pasang cawan
kondisi sangat cantik


RM100.00

Now offer RM60.00 Include postage.

Boleh juga diambil sendiri di Anggerik Mall Shah Alam pada hari Ahad dari 10am - 5.30pm


GoBok Khazanah Silam

Tureen Bunga Bakul Merah Untuk Jualan





Tureen Bunga Bakul Merah
Bersaiz 10"
Nos
RM140.00 sekali pos





GoBok Khazanah Silam

Gelas2 Berkaki Utk Jualan



Gelas Berkaki Retro 


Bermotif Bunga
1 set 5 biji
SOLD 

Bermotifkan Kuda dan Rama2
2 biji sahaja
SOLD


Sebiji saja
RM15.00

Sekiranya berhampiran dengan Shah Alam bolehlah mengambil sendiri di Anggerik Mall pada hari Ahad bermula dari 10am - 5.30am.



GoBok Khazanah Silam

Saturday, April 7, 2012

PELITA FOR SALE


Sebiji RM35.00 sekali pos




GoBok Khazanah Silam

Friday, April 6, 2012

OVAL PLATTER J & G MEAKIN JADE


Oval Platter J & G Meakin Jade
Bersaiz 12"

SOLD




GoBok Khazanah Silam

Thursday, April 5, 2012

SET CAWAN PINK ALA2 J & G MEAKIN ROSA FOR SALE


Sepasang cawan ala2 Rosa buatan Goh Ban Huat

Rege Jualan RM30.00






GoBok Khazanah Silam

Wednesday, April 4, 2012

MANGKUK J & G MEAKIN ROSA FOR SALE


Mangkuk Nasi Tambah / Mangkuk SupJ & G Meakin  Rosa (NOS)

SOLD



GoBok Khazanah Silam

Tuesday, April 3, 2012

OVAL PLATTER BUNGA ROSE HITAM FOR SALE


Piring Bujur / Oval Platter Bunga Rose Hitam
Bersaiz 12"

Rege Jualan RM40.00





GoBok Khazanah Silam

Monday, April 2, 2012

SUDU ROSE PUTIH PINK FOR SALE





Sudu Bunga Rose Putih Pink
Sebatang RM5.00
Beli 6 batang RM28.00
Beli 12 batang RM52.00


GoBok Khazanah Silam

Sunday, April 1, 2012

SENDUK BAKUL BIRU FOR SALE


Senduk Bakul Biru NOS

SOLD


GoBok Khazanah Silam